Lapfüggönyök

panelfüggöny, panello

Egy modern függönyözési technika: a lapfüggöny

egyszerű kezelhetősége miatt növekvő népszerűségnek örvend a modern stílusú otthonokban, egyaránt használhatjuk árnyékolásra és térelválasztásra is. A lapfüggöny kedveltségét nagyban befolyásolja, hogy a színek és formák játékával egyedi, izgalmas dekoráló elemeket hozhatunk létre. A tökéletes megoldáshoz alaposan át kell gondolnunk az enteriőr kínálta lehetőségeket (ablak mérete, helységben elfoglalt helyzete) és a kiválasztott függönyanyag stílusát, illetve mintáját.

A lapfüggöny tulajdonságai és anyagának kiválasztása

A lapfüggöny paneljeinek 60 cm a standard mérete, ettől azonban eltérhetünk és gondolkodhatunk egyedi méretekben is. Nagyméretű ablakok esetében érdemes ennél nagyobb, maximum 100-120 cm-es panelekkel számolnunk. A lapfüggöny paneljei tépőzárral vannak rögzítve a karnis szerkezetéhez, a textil feszességét pedig az alján lévő súlylap biztosítja. A lapfüggöny készíthető fényáteresztő és dekoranyagból is, a kiválasztott textil adottságait azonban mindig szem előtt kell tartanunk: bizonyos anyagok, mint a gyűrt, laza szövésű, nehezen kifeszíthető és egyszínű textilek nem használhatók lapfüggönynek, bátran válasszunk azonban mintás anyagokat.

A lapfüggöny karnisszerkezete

A lapfüggönyhöz használt karnissínek számát (2-től 5-ig) a panellapok száma határozza meg. A lapfüggöny mozgatását manuálisan és elektromos szerkezettel is megoldhatjuk: kisebb ablak esetén kevesebb panellel kell számolnunk, melyek mozgatása manuálisan is könnyen megoldható. Nagyobb üvegfelületeknél azonban használjunk zsinóros vagy elektromos karnisszerkezetet, ekkor a függönypanelek egymáshoz vannak rögzítve, így együtt mozognak.