Fényáteresztő függönyök

és napsütötte enteriőr

Funkciója

A fényáteresztő függöny funkciója szerint oly módon díszíti az ablakot, hogy közben átengedi a fényt, ezáltal pedig megőrzi az enteriőr természetes világosságát, ugyanakkor megakadályozza, hogy kintről betekinthessenek.

Ma már nem csak a lehetséges textilek, hanem a minták tekintetében is széles kínálatból válogathatunk: a beleszőtt és hímzett mintákon felül feltűntek a maratással, fóliázással készült motívumok is, melyek tartósságuk miatt igen közkedveltek.

A fényáteresztő függönyök anyaga

A fényáteresztő függönyök leggyakrabban használt alapanyaga az organza, mely matt és fényes változatban is megtalálható. Népszerűségének oka rendkívüli áttetszősége, illetve könnyen konfekcionálhatósága, hiszen egyaránt alkalmas ráncolt és lapfüggöny készítésére, de varrathatunk belőle rolót is. Az organzához képest sűrűbb szövésű fényáteresztő függöny a voile. Könnyű felhasználhatóságán túl igen kedvelt kezelhetősége miatt is. A természetes anyagok, a len, a pamutkevésbé áttetsző, könnyed textil, melynek egyszínű és tarka változata egyaránt elterjedt. Funkciójukból kifolyólag elsősorban mintanélküli, áttetsző textileket szokás használni, de előfordulhat, hogy egy helységben nem a kilátás az elsődleges szempont (pl.: hálószobák esetében), ilyen esetekben nyugodtan válogathatunk a fényáteresztő függöny számára a sötétebb színtónusú mintás vagy sűrűbb szövésű anyagok közül.

 

Lehetséges megoldások a fényáteresztő függönyökre

 

A fényáteresztő függönyök méretezésénél a magasságot kell alapul venni, mely általánosságban 180 és 320 cm között ingadozik. Fényáteresztő függönyünk egyaránt lehet hagyományos ráncolt függöny, de ha a modernebb megoldásokat kedveljük, tervezhetünk lapfüggönyt vagy rolót is a helyére. A tökéletes technika kiválasztásához vegyük figyelembe a helység stílusát és adottságait (a szoba és az ablak méretei, természetes és mesterséges fények aránya, a függöny számára fennálló szabad terület stb.).